utorak, 17. ožujka 2020.

Igra memorije i Korona virus


Danas smo suočeni s nečim što još nitko od nas nije doživio. S virusnom pandemijom. U takvim kriznim situacijama jedino ispravno što možete uraditi je to da se pridržavate uputa nadležnih kriznih centara.
Trenutna je situacija takva da ostanemo u kućama ako ne moramo izlaziti. Ponajprije radi sebe i ljudi oko sebe. Trebamo čuvati jedni druge.
Par savjeta kako ostati pribrani, staloženi i „cool“:
-          Pridržavajte se naputaka kriznog stožera civilne zaštite u vašoj županiji
-          Naučite sebe i djecu da peru ruke temeljitije (20 sekundi minimalno)
-          Više razgovarajte s obitelji i djecom koja sada ne idu u školu
-          Šetajte svakodnevno s djecom na svježem zraku, ali ne na dječjim igralištima (zbog virusa)
-          Ne gomilajte zalihe hrane, jer hrane neće nestati
-          Ne širite paniku i svaku vijest dobro provjerite (pročitajte) prije objave na društvenim mrežama

A za vrijeme koje provodite u kući, ako imate sreće da niste zaraženi i niste u izolaciji posvetite se jedni drugima, tj svojoj djeci. Oni vas najviše trebaju.
Okružite se dobrom muzikom, knjigom, ugodnim mirisima…..
Vlažite zrak (dobro je u borbi protiv virusa). Možete si potpomoći s eteričnim uljima. Ulijte par kapi ulja eukaliptusa (dobar je za dišne puteve) i par kapi lavande (za opuštanje)
Možete koristiti električne ovlaživače zrakaIli svijećnjake za eterična ulja. U jednom i drugom slučaju dobit ćete jednu ugodnu opuštajuću atmosferu.


Danas donosimo jednu radionicu s kojom se možete pozabaviti nekoliko dana.

Za izradu naših memo kartica potreban nam je papir (malo deblji) ili karton, škare, stare novine ili časopisi, ljepilo, prozirni selotejp

Svaka kartica sadrži jedno slovo abecede pisano velikim i malim slovom, sliku pripadajuće stvari koja počinje tim slovom i naziv.


Mi smo naše kartice napravili na računalu i ispisali na pisaču, na kraju plastificirali. Vjerujemo da danas svaka kuća ima jedno i drugo, možete kao i mi.
A ako vam kojim slučajem pisač ne radi onda možete iz debljeg kartona izrezati kvadratiće. Veličina ovisi o vama. A na njih potom zalijepite sličice s određenim motivima, možete izrezati i slova. Izrezivanje možete prepustiti klincima oni to jako vole. Zalijepite na kvadratić i oblijepite selotejpom.  
Kartice možete koristiti na nekoliko načina. S onima najmanjima možete igrati igru pogađanja.
S onima malo starijima možete učiti pisati i čitati, te igrati igru memorije na način da posložite nekoliko kartica na stol, dijete imenuje svaku karticu. Nakon toga mu velite da „žmiri“ (zatvori oči), a vi maknete jednu karticu. Nakon što otvori oči dijete pogađa koja kartica nedostaje.


Dobru zabavu vam želimo, čuvajte se virusa, perite rukeFoto:
Jadranka Poljak Rijavec

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala